Günümüz şartlarında her sektör hızla dijitalleşme yaşıyor. Bu hızlı teknolojik gelişmelere ayak uydurabilen firmalar yoluna emin adımlarla devam ederken çağın gerisinde kalanlar ise ne yazık ki yerinde saymaya ve bir süre sonra yok olmaya mahkûm oluyor. Çünkü yaşanan her bir teknolojik ilerleme maliyet açısından, zaman açısından ya da kalite açısından avantaj sağlama amacı taşıyor. Bu gelişmelerin ortasında inşaat sektöründe kendine bir yer edinmek isteyenlerin ise, gelişmiş bir analiz becerisine ve dijitalleşmeye sahip olması gerekiyor.
BIM adı verilen yapı bilgi modellemesi de işte tam bu aşamada inşaat sektöründe kendine yer buluyor. BIM kelime anlamı olarak building information model teriminin kısaltılmışıdır. En temel şekilde tanımlamak gerekirse birbirinden farklı mimari projelerin tasarımında, inşasında ve sürdürülmesinde görevi olanların ortak olarak yararlanabileceği 3 boyutlu bir bilgi paylaşım sürecidir. ARCHICAD gibi bazı yazılımlar bu sürecin yönetilmesinde rol oynar ve gerek müteahhitler ve mimarlara gerekse işverenler ve mühendislere detaylar konusunda kolay ulaşım sağlayarak fayda sağlar. İngiltere başta olmak üzere pek çok ülkede kullanımı zorunlu olan BIM ülkemizde de her geçen gün yaygınlaşmaya devam etmektedir. Bir mimari projenin plan ve tasarım aşamasından yapım ve sonlandırma aşamasına kadar tüm kısımlarında aktif bir şekilde kullanılabilen BIM, inşa ekiplerinin birbirleri sağlıklı bir şekilde iletişim sağlayabilmelerini ve farklı seviyeler arasında bilgi akışını sağlar. BIM bir mimari program ya da yazılım değil, bir bilgi yönetim sistemidir.
BIM yani Yapı Bilgi Modellemesinden yararlanmanın değişik açılardan avantaj sağlayan faydaları mevcuttur.
-
Projenin ilerleyen dönemlerinde oluşabilecek problemleri henüz tasarım aşamasındayken oluşmadan tespit etmeyi sağlar.
-
Projede çalışan tüm birimlerinde senkronize şekilde çalışmasına ve proje sürecinin bir bütün şeklinde ilerlemesine imkân tanır.
-
Maliyet hesaplama aşamasında hata paylarını minimuma indirir ve proje süresince kontrollü nakit akışını devam ettirir.
-
İşlerin tekrarlanmasını engelleyerek zaman kaybından ve ekstra masraftan kurtarır.
-
Projenin tüm detaylarını mimari modelleme ve mimari görselleştirme yoluyla görünür kılarak tüm birimlerin motivasyonunu, verimliliğini ve üretkenliğini arttırır.
-
Projedeki dataları, daha sonraki aşamalarda da kullanılabilmesi için saklar.
-
Projeye dair verilebilecek kararların ortaya çıkmasını ve sonuçlanmasını kolaylaştırır.
-
Belirsizlikleri ortadan kaldırarak tüm taraflar için şeffaf ve net bir iş akışına imkan tanır.
-
Oluşabilecek atıkların en aza indirilmesi konusunda destek olur ve böylece çevreye duyarlı projelerin artışını hızlandırır.
-
Devlet sözleşmelerine kusursuz ve sorunsuz şekilde uyulmasını sağlar ve BIM 2’e geçiş olanağı sunar.
-
Bu çalışmalar firmaların BIM uzmanı ve yöneticisi olarak adlandırılan çalışanları tarafından yürütülür. BIM yöneticisi, çalıştığı firmada BIM sürecinin uygulanması, iş akışı ve işbirliğinin sağlanması ile bım standartlarının uygulanmasından sorumlu olan kişiyi ifade etmektedir.
Bu unvanda yer alan ‘yönetici’ kelimesi geleneksel anlamda insan yönetimini ifade etmemektedir. Kastedilen, BIM Yöneticisinin tüm inşaat süreci boyunca iş birliğini sağlamak için bir şirketin tüm teknolojisini, süreçlerini ve politikalarını yönlendirmesidir. BIM sürecinin sağlıklı ve etkili bir şekilde yönetilebilmesi BIM uzmanının sorumluluğundadır. BIM uzmanı dijital modellerin oluşturulmasından sorumlu kişi olduğu için, yapı elamanları hakkında üretim, detay, malzeme, metraj, yapılabilirlik, planlama, şartname gibi konularda da bilgi sahibi olmalıdır. Yürüteceği çalışma sadece dijital kontrol olmayıp tüm disiplin ve taşeronları etkileyecek yöntemler uygulayacağı için, proje bilgisi ciddi ehemmiyet taşımaktadır. BEO İnşaat olarak çağın gereklerini yerine getiriyor ve iş birliği süreçlerinde BIM uzmanı çalışma arkadaşlarımız ile çalışmaları yürütüyoruz. Sizleri de bu iş birliğinin bir parçası olmaya davet ediyoruz.