Mimari projeleri tasarlarken fonsiyonellik unsuruna dikkat ediyoruz.
 
Mimari projeler yapı ruhsatı alabilmek için gerekli temel belgelerden biridir. Yaptıracağınız evin ya da yapının tam olarak istediğiniz gibi olmasını sağlayan ve bu yapının daha inşaata geçilmeden tam olarak tasarlanmış olması anlamına gelir. Yani aslında bir zorunluluk olmasaydı bile her uzmanın tavsiye edeceği bir planlama biçimidir. Ne de olsa bir yapı yaptırmak bir hayli ciddi bir iş ve derme çatma yapılan işlerde sonuçlar hayal kırıklığı yaratabiliyor. Gecekondu olarak tabir edilen plansız ve izinsiz yapıların her zaman bazı sorunlarının olması da mimari proje çizimlerinin olmamasından, yani evin inşaat sırasında planlanmasından kaynaklanıyor. Mimari proje projenin mimarı tarafından hazırlanır. Mimarlar bir projeye başlanmadan önce arsa yapısı, yol güzergâhı, elektrik – su şebekesi, ağaç ve iklim koşulları gibi belli başlı konuları inceler. Bu çalışmaya “İlk İnceleme” adı verilir. Bu ilk inceleme sırasında mimar şunları inceler.
 
  • Arsanın manzara durumunu ve kuzey yönünü gözden geçirir.
  • Arsanın çapa uygunluğunu kontrol eder.
  • Arsada sarnıç, kuyu, ağaç, havuz vb. gibi etmenler varsa bunları kontrol eder.
  • Arsanın topografik durumunu inceler.
Arsanın elektrik, kanalizasyon, yol durumunu ve bunlarla ilgili bağlantıları kontrol eder.
Bu aşamada inşaat sahibinin mimara eşlik ederek tüm ayrıntıların net bir şekilde gözden geçirilmesi ve ne beklenildiğine dair karmaşıklıklar yaşanmasının önüne geçilmesi için iş birliği yapılması önerilir. İlk incelemenin ardından mimar projenin yapı ruhsatını alabilmesi için hazırlanacak projeden önce bir ön proje hazırlar. Bu ön projeye avan proje denir. Avan proje genellikle 1/100 ya da 1/200 ölçekli olarak çizilir. Proje hakkında kesin bilgiler ve detaylar içermez. Kabataslak bir öngörü oluşması amacıyla üzerinde oynama yapılmasına müsait olarak oluşturulan planlardır. Avan proje içeriği, imar planının ayrıntılarını içerir. Arsa ölçüleri ve bu arsanın çevresindeki yeşil alanlar belirtilir. Proje, bağlı bulunduğu belediyeye sunulduktan sonra ilgili memur tarafından imar planı ile mevzuatlara göre kontrol edilir ve bir problem yoksa ruhsat aşamasındaki asıl proje işlemlerine başlanabilir.
 
Avan projenin tamamlanmasının ardından uygulama projesi ya da kesin proje olarak adlandırılan aşamaya geçilir. Yapının inşasında kullanılacak bütün ölçüler, elemanlar, malzemeler, nitelikleri eksiksiz bir şekilde ve kolay anlaşılabilecek şekilde çizilerek ya da yazılarak hazırlanır. Çoğunlukla uygulama projeleri 1/1, 1/5, 1/10, 1/20, 1/50 gibi ölçeklerle hazırlanır ve iki bölüm haline düzenlenir.
 
  • İlk bölümde genel ve kısmi sistemle, merdiven, doğrama, asma tavan, duvar kaplama ve lambri detayları ve bunlara ek olarak imalat detayları bulunuyor.
  • İkinci bölüm kat planlarını, kesitleri ve görünüşleri belirtiyor.
 
 
Son olarak vaziyet planı da mimari projelere dahil edilen bir bölümdür. Vaziyet planı; projesi tamamlanmış ve inşaatına başlanacak olan bir yapı ya da binanın, inşaat alanı üzerindeki konumunun net şekilde anlatılabilmesi amacıyla belirli bir perspektifle ortaya çıkarılan haritalardır. Belirli bir ölçek üzerinde hazırlanan bu haritalarda yapıların iç kısımları gösterilmezken, yapının çevresindeki unsurlar tüm detayları ile aktarılır. Proje alanında bulunacak yollar, ağaçlar, telefon direği, elektrik ve su hattı gibi unsurların bu haritalarda bulunması gerekir. Tasdikli kotlu kroki kullanılarak imar planı paftaları üzerine, 1/200, 1/500, 1/1000, 1/2000 ölçeklerinden proje alanına uygun olan ölçeğe göre harita çizimine başlanır.
 
Bizler BEO İnşaat olarak bir mimari yapının sadece binanın amacına ve işlevine göre yapılması gerektiğini yani fonksiyonelliği benimseriz. Bilinçli proje tasarımları ile şantiye kısmına çözülecek bir detay bırakmıyoruz. Projeleri tasarlarken planlarımızı malzeme ölçülerine göre oluşturup zaiyatın önüne geçerek maliyeti düşürmeyi amaçlarız.